• rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
  • rakoczi kivz_kassa
 • Előző
 • Következő

Látogatás Kassán

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem által meghirdetett Rákóczi programsorozat a Rákóczi kvíz nyerteseinek tanulmányútjával ért véget. A kétnapos tanulmányút keretében az első három helyezett csapat tagjai két hadtörténész – Dr. Czigány István és Dr. Négyesi Lajos – vezetésével felkeresték a Rákóczi-szabadságharc fontos állomásait s a Rákóczi-kultusz legfontosabb emlékezeti helyeit. Ezáltal nemcsak történelmi és hadtörténelmi tudásukat mélyíthették el, hanem a magyar nemzet történelme szempontjából kulcsfontosságú szabadságharc és II. Rákóczi Ferenc életének is sok részletével ismerkedhettek meg. Az április 22-23-i utazás első állomása az ónodi vár volt, ahol 1706-ban tartották a szabadságharc fordulópontját jelentő, többek között a Habsburg-ház trónfosztása miatt is emlékezetes országgyűlést. Ezt követően a résztvevők Regéc várát nézték meg, amely Rákóczi Ferenc fiatalkorának színhelye volt. A nap további részét pedig a volt Rákóczi központban, a „Bodrogparti Athénban”, Sárospatakon töltötték. Ott Dr. Tamás Edit, történész főmuzeológus, a Rákóczi Múzeum igazgatója tartott idegenvezetést, így a résztvevők megtekintették a nemrégiben restaurált, I. Rákóczi György korából származó ágyúöntő műhelyet, a kastélyt és annak részeit. A második nap elején a Szlovákiában lévő Borsi várát, a fejedelem születési helyét szemlélték meg a résztvevők. A tanulmányút legutolsó állomása Kassa városa volt, ahol meglátogatták a Rákóczi emlékházat, amely a fejedelem Rodostóban (Tekirdag) található rezidenciájának mása, illetve tiszteletüket tették a fejedelem sírjánál a kassai dómnál.  

2016. 04. 25.

Konferencia Az "alkotmányos" felkelés címmel

A Rákóczi programsorozat újabb állomásaként április 7-én, a Ludovika Campus főépületének Zrínyi termében Az "alkotmányos" felkelés címmel a Rákóczi-szabadságharccal foglalkozó konferenciát szervez a Nemzeti Közszolgálati Egyetem. A rendezvényen neves történészek és kutatók világíják meg a szabadságharc katonai, belpolitikai, külpolitikai és vallási aspektusait. 

2016. 03. 29.

Rákóczi kvíz eredményhirdetése

A tavaly ősszel indult Rákóczi kvíz 5. fordulójának lezárulta után, március 22-én került sor a vetélkedő eredményének kihirdetésére. A kvízen indult 12 csapat közül végül szoros küzdelemben a III. helyet a "Dux & Princeps", a második helyet a "Cum deo..." szerezte meg, míg a megmérettetés győztese a "Pro libertate" csapat lett. Ezúton is gratulálunk a helyezetteknek és a résztvevőknek!

 2016. 03. 23.

Elindult a Rákóczi programsorozat

II. Rákóczi Ferenc születésnapjának (1676. március 27.) emléknappá nyílvánítása alkalmat ad arra, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatói és oktatói jobban megismerkedjenek a 17-18. század fordulójának eseményeivel, a fejedelem korának politikai, katonai, jogi és gazdasági kérdéseivel. A programsorozat első része az ötfordulós Rákóczi kvíz, melyre az egyetem aktív, alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatóiból álló három fős csapatok jelentkezését várjuk. A további rendezvényekről az egyetem honlapján lehet tájékozódni, illetve a felmerülő kérdéseket a rakoczikviz@uni-nke.hu e-mailre várjuk.

2015. 09. 28.